Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dociąganie do wielu warstw.
05-06-2012, 09:32
Post: #1
Dociąganie do wielu warstw.
Dociąganie do jednej tylko warstwy czasami okazuje się niewystarczające. Bardzo przydatną byłaby funkcja dociągania do węzłów wszystkich włączonych warstw (jak to ma miejsce np. w Quantum GIS).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-07-2012, 07:39
Post: #2
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Tego typu opcja pojawi się przy okazji modyfikacji okna właściwości dociągania oraz pewnych wewnętrznych modyfikacji założeń tego narzędzia. Proszę o cierpliwość.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-14-2012, 07:40
Post: #3
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Modyfikacja narzędzia prawie skończona. Widok nowego okna jako załącznik.


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-24-2012, 22:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-24-2012 23:39 przez Ruralista.)
Post: #4
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Ta funkcjonalność jest wyjątkowo przydatna. Ale gdyby tak dało się jeszcze umożliwić dociąganie do miejsc przecięcia się linii, byłoby już naprawdę nieziemsko...

Poza tym dużym ułatwieniem, przyspieszającym pracę i oszczędzającym nerwy, byłoby automatyczne zapisywanie właściwości dociągania w pliku projektu. Obecnie przy otwarciu projektu od nowa zawsze na początku trzeba ustawiać te właściwości.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-25-2012, 14:14
Post: #5
RE: Dociąganie do wielu warstw.
(05-24-2012 22:50)Ruralista napisał(a):  Ta funkcjonalność jest wyjątkowo przydatna. Ale gdyby tak dało się jeszcze umożliwić dociąganie do miejsc przecięcia się linii, byłoby już naprawdę nieziemsko...

Jeśli promień dociągania nie będzie zbyt duży to wydajność może być wystarczająca do wykrywania takich przecięć w czasie rzeczywistym. Rozumiem, ze chodzi o przecięcia pomiędzy wieloma warstwami? Czy jednak wykrywanie wspólnych węzłów?

(05-24-2012 22:50)Ruralista napisał(a):  Poza tym dużym ułatwieniem, przyspieszającym pracę i oszczędzającym nerwy, byłoby automatyczne zapisywanie właściwości dociągania w pliku projektu. Obecnie przy otwarciu projektu od nowa zawsze na początku trzeba ustawiać te właściwości.

W połowie zrobione. Woleliśmy na szybko wypuścić program z funkcją dociągania do wielu niż wstrzymywać to przez nieskończony zapis ustawień.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-25-2012, 14:29
Post: #6
RE: Dociąganie do wielu warstw.
(05-25-2012 14:14)piotr napisał(a):  Jeśli promień dociągania nie będzie zbyt duży to wydajność może być wystarczająca do wykrywania takich przecięć w czasie rzeczywistym. Rozumiem, ze chodzi o przecięcia pomiędzy wieloma warstwami? Czy jednak wykrywanie wspólnych węzłów?

Jeśli mamy dwie linie - niezależnie czy są wrysowane na jednej, czy kilku warstwach, i przecinają się ze sobą, a nie ma tam żadnego węzła, to snapowanie do krawędzi nie pozwala na idealne dociągnięcie do przecięcia tych linii - wręcz jest kłopot, bo albo chce przyciągnąć do jednej, albo do drugiej linii, a za 'Chiny Ludowe' nie umożliwia kliknięcia w punkcie przecięcia.

Nie do końca chyba rozumiem różnicę pomiędzy dociąganiem do punktu a dociąganiem do węzła dla obiektów liniowych - bo analizując metodą 'spróbunku' nie widzę różnicy, bo i tak i tak przyciąga do węzłów.
Chyba, że ten punkt jest zarezerwowany tylko dla warstwy punktowej, a w okienku wyboru pojawił się z automatu...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-25-2012, 14:38
Post: #7
RE: Dociąganie do wielu warstw.
(05-25-2012 14:29)Ruralista napisał(a):  Nie do końca chyba rozumiem różnicę pomiędzy dociąganiem do punktu a dociąganiem do węzła dla obiektów liniowych - bo analizując metodą 'spróbunku' nie widzę różnicy, bo i tak i tak przyciąga do węzłów.
Chyba, że ten punkt jest zarezerwowany tylko dla warstwy punktowej, a w okienku wyboru pojawił się z automatu...

W zasadzie to byłby taka bardzo wyrafinowana funkcja, która wykrywa tylko węzły kontaktujące się z innymi węzłami (czyli topologicznie poprawne przecięcie) - to taki jakby podwariant dociągania do każdego węzła. Funkcja oczywiście czysto teoretyczna bo już za bardzo szczegółowa....
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-25-2012, 14:48
Post: #8
RE: Dociąganie do wielu warstw.
(05-25-2012 14:38)piotr napisał(a):  W zasadzie to byłby taka bardzo wyrafinowana funkcja, która wykrywa tylko węzły kontaktujące się z innymi węzłami (czyli topologicznie poprawne przecięcie) - to taki jakby podwariant dociągania do każdego węzła. Funkcja oczywiście czysto teoretyczna bo już za bardzo szczegółowa....

Dziękuję za dokładne wyjaśnienie.

A więc na przecięcia linii, gdzie nie ma wstawionych żadnych węzłów zaznaczenie i tej funkcji nie pomoże.

PS:
Tempo wymiany myśli mamy niczym w rozmowie na priv'ie, ale chyba z korzyścią dla społeczności użytkowników i nauki jako takiej.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-25-2012, 14:51
Post: #9
RE: Dociąganie do wielu warstw.
(05-25-2012 14:48)Ruralista napisał(a):  A więc na przecięcia linii, gdzie nie ma wstawionych żadnych węzłów zaznaczenie i tej funkcji nie pomoże.

Dokładnie, dlatego jej przydatność jest znikoma, natomiast dodanie funkcji dociągania do przecięć jest jak najbardziej możliwe i zostało już dodane do listy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-06-2012, 14:43
Post: #10
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Zapis i odczyt został dodany i będzie dostępny od najbliższej aktualizacji.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości