Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dociąganie do wielu warstw.
06-20-2012, 11:32
Post: #11
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Dzisiaj (w okolicach godziny 16) powinna być dostępna aktualizacji do wersji, która posiada możliwość dociągania do przecięć między warstwami.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-21-2012, 03:07
Post: #12
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Tym razem aktualizacja przebiegła prawidłowo. Krzywe w obiektach powierzchniowych rysuje się bardzo przyjemnie.

Wydaje mi się jednak, że dociąganie do przecięć linii nie chce działać. Krawędzie, punkty, węzły dociągają, ale przecięcia nie są w ogóle wykrywane. Próbowałem różnych promieni, sądząc, że może zbyt mały poziom został przyjęty. Jednak nic to nie dało...

Nie wiem, może to mój komputer jest jakiś pechowy i na innych pójdzie...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-21-2012, 08:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-21-2012 09:02 przez piotr.)
Post: #13
RE: Dociąganie do wielu warstw.
(06-21-2012 03:07)Ruralista napisał(a):  Wydaje mi się jednak, że dociąganie do przecięć linii nie chce działać. Krawędzie, punkty, węzły dociągają, ale przecięcia nie są w ogóle wykrywane. Próbowałem różnych promieni, sądząc, że może zbyt mały poziom został przyjęty. Jednak nic to nie dało...

Nie wiem, może to mój komputer jest jakiś pechowy i na innych pójdzie...

Robiliśmy testy i bez problemu przecięcia były wykrywane. Czy to jest wersja 2.0.0.6133? Proszę włączyć tylko dociąganie do przecięć tak aby inne typy nie zakłócały pracy - wtedy będzie łatwiej zobaczyć czy przecięcia są wykrywane czy nie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-21-2012, 10:41
Post: #14
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Tak. Bez problemów zaktualizowało mi do wersji 2.0.06133. Ale mimo tego nic. Ustawiałem tylko same przecięcia. Domyślnie promień dociągania był ustawiony na 0,05 i zmieniałem na różne wartości, po kilkanaście jednostek i nadal nic... Ani nie podświetla przecięcia, ani do niego nie przyciąga...

Przećwiczyłem różne kombinacje. Najpierw pomyślałem, że plik trzeba najpierw zapisać, bo na świeżym może nie dociągać, ale mimo tego zabiegu, nie pomogło.

Pomyślałem, że może coś nie tak jest z samą instalką i moim systemem.

Próby zadziałania na wersji DEMO i na linuxie jednak bez powodzenia.

Cóż, może to jakiś pech po prostu...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-21-2012, 11:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-21-2012 11:32 przez piotr.)
Post: #15
RE: Dociąganie do wielu warstw.
To może jakaś próbka danych, na których to nie działa?

ps. chyba też mamy ten problem na innych danych - wydaje się, że wielkość okręgu dociągania jest zaniżana...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-21-2012, 16:58
Post: #16
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Dostępna już jest aktualizacja z poprawką...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-21-2012, 20:03
Post: #17
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Miałem już wcześniej odpisać, ale internet w bibliotece w trakcie pisania odpowiedzi nagle się zerwał i już nie chciał ruszyć.

Wtedy dociąganie do tych pechowych przecięć linii nie działało mi na wersji 6133. Teraz, po kolejnej aktualizacji, też niestety nie działa na 6136.

Może problemem jest pozostałość po poprzednich wersjach, która jest w oknie interfejsu przyciągań - to okienko pod napisem pomiędzy napisami "Promień dociągania" a "Pokaż punkty dociągające".
Tam ciągle pokazuje się wartość 0,050000. Może to wpływa na taki efekt. Aczkolwiek, w przypadku innych dociągań, tego problemu nie ma. Węzły i krawędzie działają...

W załączniku próbka, która mi nie chodzi.


Załączone pliki
.zip  probka.zip (Rozmiar: 518 bajtów / Pobrań: 3)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-21-2012, 22:51
Post: #18
RE: Dociąganie do wielu warstw.
(06-21-2012 20:03)Ruralista napisał(a):  Może problemem jest pozostałość po poprzednich wersjach, która jest w oknie interfejsu przyciągań - to okienko pod napisem pomiędzy napisami "Promień dociągania" a "Pokaż punkty dociągające".
Tam ciągle pokazuje się wartość 0,050000. Może to wpływa na taki efekt. Aczkolwiek, w przypadku innych dociągań, tego problemu nie ma. Węzły i krawędzie działają...

W załączniku próbka, która mi nie chodzi.

Już wiem w czym jest problem. Program wykrywa przecięcia pomiędzy warstwami ale nie pomiędzy obiektami tej samej warstwy - taka funkcja została celowo zablokowana (przecięcia w obrębie warstwy są niepoprawne topologicznie i nie powinno ich być) ale nie ma dużego problemu aby ją odblokować.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-22-2012, 09:44
Post: #19
RE: Dociąganie do wielu warstw.
Na próbce, którą wczoraj załączyłem, spróbowałem wrysować coś z innej warstwy, ale nadal nie przyciąga do skrzyżowania tych linii.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-22-2012, 10:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-22-2012 10:12 przez piotr.)
Post: #20
RE: Dociąganie do wielu warstw.
(06-22-2012 09:44)Ruralista napisał(a):  Na próbce, którą wczoraj załączyłem, spróbowałem wrysować coś z innej warstwy, ale nadal nie przyciąga do skrzyżowania tych linii.

Obecna wersja tego nie zrobi. Jeśli każda z tych linii byłaby w innej warstwie to tak.
Zostały już dodane kolejne opcje w oknie dociąganie i obecnie:
1. wykrywanie przecięć pomiędzy elementami TEJ SAMEJ warstwy (taki przypadek jest w załączonym wcześniej pliku)
2. wykrywanie przecięć pomiędzy elementami różnych warstw (tak jest obecnie)
3. oba w/w

Zmiany będą dostępne w następnej aktualizacji.


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości