Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GML
04-29-2010, 08:03
GML
Witam
Mam pytanie dotyczące Editora. Najpierw jednak naświetle problem
Dowiedziałem się niedawno, że z Geoportalu można pobrać warstwę działek ewidencyjnych w formacie GML, a ten następnie przekonwertować do SHP.
Wszystko działa niby pieknie, ale... wyjściowe pliki (już na etapie GML) mają zamienione współrzędne x i y. W zwiazku z tym obiekty na wyjściowej warstwie SHP są w lustrzanym odbiciu, odwrócone o 90 stopni i leżą nie w tej części Polski, co trzeba.
Przykład:
[Obrazek: gml1.jpg]
[Obrazek: gml2.jpg]

I teraz pytanie: czy Geoxa Editor ma, albo może mieć narzędzie które łatwo przywróci porządek we współrzędnych?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-29-2010, 08:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-29-2010 08:20 przez piotr.)
RE: GML
Prace nad wsparciem dla GML i ogólnie dla WFS (dzięki, któremu można pobrać działki z geoportalu bez żadnych dodatkowych konwersji) jest w fazie produkcji.
Odwrócić obecnie można warstwę punktową (poprzez jednak użycie kilku opcji/narzędzi). Warstwy poligonowej i liniowej niestety teraz nie daje się odwrócić bezpośrednio z interfejsu oprogramowania. Nie ma problemu jednak z dodaniem narzędzia, które będzie zamieniało współrzędne X i Y dla każdego typu warstwy. Myślę, że w następnej aktualizacji takie narzędzie może już być dostępne.
04-29-2010, 08:28
No własnie pytam o GML bo z obsługą WFS to chyba nikt na razie sobie nie radzi (QGis na pewno nie).
Ciekawi mnie dlaczego w ogóle tak się dzieje? Chodzi mi o zamienianie współrzędnych. Przecież to chyba nie jest złośliwe zagranie administracji geoportalu?

Jak zwykle jestem zaszokowany prędkością reakcji. Szacunek.
04-29-2010, 08:39
Na pewno Geoxa Editor poradzi sobie z WFS w wersji geoportalu.
Zamienione współrzędne na geoportalu są konsekwencją podejścia geodezyjnego ( Ich X jest naszym Y i odwrotnie) - nie ma tutaj żadnego błędu czy próby utrudnienia "życia". Proszę przyjrzeć się rysunkowi z dokumentacji układu 1992 np: tutaj: http://uklady_wspolrzednych.webpark.pl/index13.html

Staramy się Smile
04-29-2010, 10:02
W odpowiedzi na tak jak wyżej postawiony problem na forum geoportalu ktoś wrzucił linka do konkurencyjnego oprogramowania z taką oto funkcjonalnością
Cytat:Dane katastralne
Program pobiera dane, jak w przypadku ortofotmap, fragmentami o wymiarach 1km na 1km, jednak zachowana zostaje topologia działek ewidencyjnych. Granice działek nie są rozcinane w punkcie przecięcia z granicą wskazanego kwadratu 1km na 1km, pobierana jest cała działka z tych, które jakimś fragmentem ,,wpadają" do wskazanego obszaru. Z danych tworzona jest warstwa geoportal_kataster. Obiekty warstwy - działki, mają dołączoną bazę danych atrybutów z polami: NR_DZIALKI, ID_DZ, POW_EW. Bazę danych można wykorzystać do wstawienia do okna mapy tekstów z numerami działek. Współrzędne pobieranych obiektów są transformowane ,,w locie" ze źródłowego WGS84 do bieżącego układu używanego w oknie mapy (92 lub 65 lub 2000). Skutkiem ubocznym pobierania danych katastralnych jest zapisanie do folderu projektu pliku w formacie shp (*.shp+*.shx+*.dbf) w układzie współrzędnych bieżącego okna mapy. Pliki można więc wykorzystać niezależnie od C-Geo. Nazwa plików shp jest tworzona analogicznie jak dla ortofotomap.

Czy można się po Editorze spodziewać czegoś podobnego?
04-29-2010, 10:21
(04-29-2010 10:02)draken napisał(a):  W odpowiedzi na tak jak wyżej postawiony problem na forum geoportalu ktoś wrzucił linka do konkurencyjnego oprogramowania z taką oto funkcjonalnością
Cytat:Dane katastralne
Program pobiera dane, jak w przypadku ortofotmap, fragmentami o wymiarach 1km na 1km, jednak zachowana zostaje topologia działek ewidencyjnych. Granice działek nie są rozcinane w punkcie przecięcia z granicą wskazanego kwadratu 1km na 1km, pobierana jest cała działka z tych, które jakimś fragmentem ,,wpadają" do wskazanego obszaru. Z danych tworzona jest warstwa geoportal_kataster. Obiekty warstwy - działki, mają dołączoną bazę danych atrybutów z polami: NR_DZIALKI, ID_DZ, POW_EW. Bazę danych można wykorzystać do wstawienia do okna mapy tekstów z numerami działek. Współrzędne pobieranych obiektów są transformowane ,,w locie" ze źródłowego WGS84 do bieżącego układu używanego w oknie mapy (92 lub 65 lub 2000). Skutkiem ubocznym pobierania danych katastralnych jest zapisanie do folderu projektu pliku w formacie shp (*.shp+*.shx+*.dbf) w układzie współrzędnych bieżącego okna mapy. Pliki można więc wykorzystać niezależnie od C-Geo. Nazwa plików shp jest tworzona analogicznie jak dla ortofotomap.

Czy można się po Editorze spodziewać czegoś podobnego?

Dokładnie Smile Z tym, że nie będzie to rozwiązanie jedynie pod geoportal a universalne pod inne serwisy udostępniające WFS.
04-29-2010, 10:28
To bardzo dobrze, bo jesteście tańsi i no i do układu programu już się we Viewerze przyzwyczaiłem.
Pytanie tylko... kiedy?
04-29-2010, 10:36
Niedługo powinna być opublikowana tzw road-map z przypuszczalnymi terminami.
Przy okazji narzędzie do zamiany współrzędnych X i Y w shp już jest gotowe i będzie w najbliższej aktualizacji....
05-27-2010, 14:45
Ja również czekam na taka funkcję Smile
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości