Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoxa a LMN
08-05-2009, 13:30
Geoxa a LMN
Czy firma CGIS rozważa możliwość podjęcia prac nad przeglądarką Leśnej Mapy Numerycznej i ewentualnie narzędzia do jej aktualizacji?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-05-2009, 13:53
RE: Geoxa a LMN
Tak, rozważaliśmy przystosowania oprogramowania pod LMN. Problemem jest brak kompetentnej osoby (czytaj leśnika lub osoby, która się praktycznie zna na LMN) w zespole, która wie jaka funkcjonalność ma prezentować taka wersja oprogramowania. Oglądaliśmy oczywiście programy, które do tego służą i w zasadzie większość zmian sprowadzałaby się do zbudowania odpowiedniej struktury pól w tabeli oraz zbudowanie słowników z atrybutami. Nie badaliśmy też rynku pod kątem nasycenia oraz czy jest miejsce na kolejny program do LMN.
08-07-2009, 06:53
Może rozmowa z członkami Zespołu d/s LMN nakreśliłaby funkcjonalność przeglądarki LMN w dobrej cenie?
http://www.zespollmn.lasy.gov.pl/web/zespollmn
08-07-2009, 10:35
(08-07-2009 06:53)xexe napisał(a):  Może rozmowa z członkami Zespołu d/s LMN nakreśliłaby funkcjonalność przeglądarki LMN w dobrej cenie?
http://www.zespollmn.lasy.gov.pl/web/zespollmn

Proszę sprawdzić swój email, ponieważ wysłałem na niego wiadomość.
09-11-2009, 06:11
W tej chwili ma do użytku "namaszczony" program Aktualizator firmy Taxus, który nie jest szczytem marzeń jeśli chodzi o funkcjonalność i ergonomię działania, i potrafi nieźle namieszać czasami. Używa się też pakietów ArcGIS z nakładkami Sprint Map, ale to z kolei jest kosmicznie drogie.

Przydałby się program z lżejszej cenowo półki, który - będąc poddanym prawom wolnego rynku - wypracowałby rozwiązania ergonomiczne i przyjazne użytkownikowi (nie tak jak Aktualizator, którego rozwój zależny jest od decyzji Lasów Państwowych).

Problem w tym, że leśne mapy numeryczne opuszczają nadleśnictwa i przenoszą się zdalne serwery geobazy. Na obecną chwilę nikt nie chce odpowiedzieć jak będzie wyglądała aktualizacja map. Jeżeli zostanie udostępnione narzędzie do robienia kopii bazy danych SILP (System Informatyczny Lasów Państwowych) aktualizację będzie można robić tak jak dawniej, mniej więcej. I wtedy geoxa miałaby szansę zaistnieć na tym rynku. Jeżeli jednak będziemy robić aktualizację przez jakąś aplikację webową... wolę nie myśleć jak to będzie wyglądało. Są nadleśnictwa które mają bardzo duże problemy z jakością łączy. No ale to już nie na temat. W takim przypadku dostaniemy odgórnie narzucony program i rynek w ogóle zniknie.
09-11-2009, 12:03
Staramy się nawiązać kontakt z członkami Zespołu d/s LMN. Stworzenie takiego programu w "dobrej" cenie to nie jest problem jeśli:
- będzie miał racje bytu ekonomicznego
- potencjalni użytkownicy będą chcieli wyrazić swoją opinię na temat najbardziej wygodnej pracy (i niezbędnej funkcjonalności)
09-11-2009, 12:15
Z Geoxa Viewer na razie jestem bardzo zadowolony, z nadzieją więc patrzę na Editora, tym bardziej, ze cena przystępna.
W lasach pracuje spora ilość zapaleńców gisowych, którzy na pewno wyrażą swoje zdanie. Ja sam wręcz kolekcjonersko podchodzę do darmowych aplikacji gis i staram się rozgryźć każdą jaka wpadnie mi w ręce. Na razie przoduje TatukGis Viewer, no ale on ma opcję wydruku, co jest istotne jeżeli chcę umożliwić korzystanie z LMN pracownikom terenowym (leśniczym), którzy wiele prac w fazie planowania muszą do dokumentacji wykreślać na mapie.
09-11-2009, 12:29
Miło mi słyszeć, że Viewer się podoba. Poza darmowym Viewerem a płatnym Editorem jest jeszcze wersja pośrednia o nazwie Geoxa Viewer Pro (w dość symbolicznej cenie). Pytania o druk w bezpłatnym Viewerze padają dość często. W tym momencie nie jest on planowany (aczkolwiek np. bezpłatny Viewer 2.0 go miał) ale ta sytuacja może się zmienić. Jeśli znany byłby los LMN to specjalne wersje Viewera Pro jak i Editora pod LMN mogłyby powstać. Do rodziny programów Geoxa najprawdopodobniej wkrótce dojdzie wersja pod PDA/PocketPC (Windows Mobile) - również w wersji płatnej jak i darmowej.
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości