Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
03-09-2012, 08:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2012 08:11 przez orzelg.)
Post: #1
Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Witam
UM Krakowa uruchomił Miejski System Informacji Przestrzennej, podobny do Geoportalu
http://msip2.um.krakow.pl/portal_ogolny/

Jak można odczytać adres serwera map WMS?
W Geoxie nie ma jeszcze zdefiniowanego źródła z tego portalu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-10-2012, 09:10
Post: #2
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Adres WMS to:
http://msip2.um.krakow.pl/PADM_EGIB_KOMUN/Request.aspx

Jednakże ten serwer nie współpracuje poprawnie z Geoxa - zbadamy sprawę ale prawdopodobnie jest to celowe działanie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-05-2012, 14:18
Post: #3
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Inny gisowy viewer daje sobie jakoś radę ze specyfikacją tego WMS-a (zrzut w załączniku).

Możliwe,iż problemy sprawia jedna ze współrzędnych, która jest na części obszaru ujemna.

Niektóre dane dla Krakowa działają na WMS też pod tym adresem:
http://mapakrakow.pl/cgi-bin/tilecache.cgi


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-07-2012, 07:45
Post: #4
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
(05-05-2012 14:18)Ruralista napisał(a):  Inny gisowy viewer daje sobie jakoś radę ze specyfikacją tego WMS-a (zrzut w załączniku).

Tak wiemy, że inne programy potrafią obsłużyć ten serwer i problem jest po stronie Geoxy.

Cytat:Możliwe,iż problemy sprawia jedna ze współrzędnych, która jest na części obszaru ujemna.

Problemem jest sposób zapisania granic zasięgu danych jakie udostępnia ten serwer. Geoxa "nie założyła" pewnego sposobu odpowiedzi przez serwer i nie umie poprawnie zinterpretować informacji jakie zwraca serwer - poprawka czeka w kolejce.

Cytat:Niektóre dane dla Krakowa działają na WMS też pod tym adresem:
http://mapakrakow.pl/cgi-bin/tilecache.cgi

Ten adres jest raczej TMS/WMS-C, którego Geoxa jeszcze nie umie obsłużyć - to jednak tylko kwestia czasu...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-26-2015, 14:11
Post: #5
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Coś się może zmieniło w kwestii Krakowa?
http://krakow.pl/plan

Mapy z uzbrojeniem ładnie się prezentują na stronie
Da się szersze zakresy ściągnąć?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-26-2015, 14:53
Post: #6
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
(02-26-2015 14:11)orzelg napisał(a):  Coś się może zmieniło w kwestii Krakowa?
http://krakow.pl/plan

Mapy z uzbrojeniem ładnie się prezentują na stronie
Da się szersze zakresy ściągnąć?

Niestety nie, jest jednak szansa, że pojawi się wsparcie dla technologi używanej przez w/w portal.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-06-2017, 15:51
Post: #7
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Ponoć po nowym roku mają udostępnić, może coś na dniach się wydarzy
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości