Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
03-09-2012, 08:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2012 08:11 przez orzelg.)
Post: #1
Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Witam
UM Krakowa uruchomił Miejski System Informacji Przestrzennej, podobny do Geoportalu
http://msip2.um.krakow.pl/portal_ogolny/

Jak można odczytać adres serwera map WMS?
W Geoxie nie ma jeszcze zdefiniowanego źródła z tego portalu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-10-2012, 09:10
Post: #2
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Adres WMS to:
http://msip2.um.krakow.pl/PADM_EGIB_KOMUN/Request.aspx

Jednakże ten serwer nie współpracuje poprawnie z Geoxa - zbadamy sprawę ale prawdopodobnie jest to celowe działanie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-05-2012, 14:18
Post: #3
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Inny gisowy viewer daje sobie jakoś radę ze specyfikacją tego WMS-a (zrzut w załączniku).

Możliwe,iż problemy sprawia jedna ze współrzędnych, która jest na części obszaru ujemna.

Niektóre dane dla Krakowa działają na WMS też pod tym adresem:
http://mapakrakow.pl/cgi-bin/tilecache.cgi


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-07-2012, 07:45
Post: #4
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
(05-05-2012 14:18)Ruralista napisał(a):  Inny gisowy viewer daje sobie jakoś radę ze specyfikacją tego WMS-a (zrzut w załączniku).

Tak wiemy, że inne programy potrafią obsłużyć ten serwer i problem jest po stronie Geoxy.

Cytat:Możliwe,iż problemy sprawia jedna ze współrzędnych, która jest na części obszaru ujemna.

Problemem jest sposób zapisania granic zasięgu danych jakie udostępnia ten serwer. Geoxa "nie założyła" pewnego sposobu odpowiedzi przez serwer i nie umie poprawnie zinterpretować informacji jakie zwraca serwer - poprawka czeka w kolejce.

Cytat:Niektóre dane dla Krakowa działają na WMS też pod tym adresem:
http://mapakrakow.pl/cgi-bin/tilecache.cgi

Ten adres jest raczej TMS/WMS-C, którego Geoxa jeszcze nie umie obsłużyć - to jednak tylko kwestia czasu...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-26-2015, 14:11
Post: #5
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Coś się może zmieniło w kwestii Krakowa?
http://krakow.pl/plan

Mapy z uzbrojeniem ładnie się prezentują na stronie
Da się szersze zakresy ściągnąć?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-26-2015, 14:53
Post: #6
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
(02-26-2015 14:11)orzelg napisał(a):  Coś się może zmieniło w kwestii Krakowa?
http://krakow.pl/plan

Mapy z uzbrojeniem ładnie się prezentują na stronie
Da się szersze zakresy ściągnąć?

Niestety nie, jest jednak szansa, że pojawi się wsparcie dla technologi używanej przez w/w portal.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-06-2017, 15:51
Post: #7
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Ponoć po nowym roku mają udostępnić, może coś na dniach się wydarzy
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-06-2017, 19:25
Post: #8
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Jak dla mnie super pomysł. Czekam tylko niecierpliwie na tą aktualizację. Mam nadzieję że pojawi się szybko.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-16-2017, 10:46
Post: #9
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
Znakomity pomysł, również czekam Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-17-2017, 10:35
Post: #10
RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków
To prawda, super pomysł
___
Wynajem laptopów
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości