Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linkowanie zewnętrznych danych
04-20-2009, 09:53
Post: #1
Linkowanie zewnętrznych danych
Witam!

Problem wydaję się być dziwny... Po kilku próbach linkowania zewnętrznych tabel w zależności od typu pliku źródłowego (txt, csv) udawało się to lub nie... Nie mam pojęcia od czego to zależy. Z plikiem csv nie udało mi się nawiązać porozumienia, natomiast z plikiem tekstowym czasami się to udawało.
Czy może ma ktoś jakiś pomysł tak to robić żeby nie było takich problemów. Najczęściej wyglądało to w ten sposób, że mimo iż w podglądzie były pokazane wszystkie wartości z pliku źródłowego to później w tabeli kolumna dołączała się, lecz poszczególne rekordy nie zawierały żadnych wartości.
Wiem również, że kolumna powiązań i dołączana kolumna muszą być tego samego rodzaju, oczywiście w dosyć prymitywny sposób poradziłam sobie z tym problemem (skopiowanie wartości z kolumny do kolumny, która jest np. numeryczna). Może także i tu ktoś ma jakiś ciekawszy pomysł... chodzi mi o to by możliwe było pokazywanie przedziałów a nie unikatowych wartości.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
m.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-22-2009, 11:06
Post: #2
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
1. Czy była losowość podczas linkowania (czyli na tych samych danych raz było ok a raz już nie)?
2. Jakaś próbka danych (nawet niewielka) mogłaby bardzo pomóc.

Jeśli dane są tego samego typu (kolumna je łącząca) i np. w przypadku danych tekstowych dla obu danych ustawiony jest ten sam system kodowania znaków (strona kodowa) to powinno to działać. Jeśli to możliwe to proszę przesłać próbkę danych na biuro@cgis.pl

Pozdrawiam,

/P.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-22-2009, 13:19
Post: #3
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
Dziękuję za podpowiedź. Rozwiązaniem problemu okazała się być konieczność zamiany przecinków na kropki (w kolumnach numerycznych). Natomiast pojawiły się kolejne pytania.
Czy istnieje możliwość dołączenia legendy do eksportowanego do tiffu pliku? Bądź inny sposób, który umożliwi mi drukowanie map łącznie z legendą.
Czy możliwe jest dodawanie diagramów, wykresów kołowych czy słupkowych?
Jak poradzić sobie w przypadku gdy chcę dokonać scalenia poligonów? obrazując sprawę podam przykład. Mam gminy i chcę je złączyć w np powiaty, lub powiaty w województwa. Oczywiście tabela posiada kolumny opisujące te charakterystyki. W innym programie, z którego korzystaliśmy był tzw Geoprocessing, czy tutaj jest coś podobnego?

Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
m.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-22-2009, 20:21
Post: #4
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
(04-22-2009 13:19)to_madziocha napisał(a):  Dziękuję za podpowiedź. Rozwiązaniem problemu okazała się być konieczność zamiany przecinków na kropki (w kolumnach numerycznych).

Jeżeli podczas łączenia danych pochodzących z pliku CSV zostanie dokonany wybór, które kolumny (w CSV) są numeryczne to program automatycznie zamienia przecinek na kropkę.

Cytat: Natomiast pojawiły się kolejne pytania.
Czy istnieje możliwość dołączenia legendy do eksportowanego do tiffu pliku? Bądź inny sposób, który umożliwi mi drukowanie map łącznie z legendą.

W chwili obecnej nie. Z założenia eksport do TIFF miał zawierać tylko jedynie dane mapowe. Taką funkcję będzie posiadał moduł druku: [Obrazek: geoxa_editor_20_09.jpg]
jednakże jest on ciągle w fazie produkcji.
Można co prawda zrobić zrzut ekranu z legendą a następnie to połączyć w dowolnym programie graficznym. Być może z okazji następnej aktualizacji uda się "na szybko" dołączyć narzędzie zapisu legendy do pliku graficznego - wtedy będzie możliwość połączenia tego wraz z wyeksportowaną mapą.

Cytat:Czy możliwe jest dodawanie diagramów, wykresów kołowych czy słupkowych?

Wykresy kołowe i słupki są w fazie produkcji.

Cytat:Jak poradzić sobie w przypadku gdy chcę dokonać scalenia poligonów? obrazując sprawę podam przykład. Mam gminy i chcę je złączyć w np powiaty, lub powiaty w województwa. Oczywiście tabela posiada kolumny opisujące te charakterystyki. W innym programie, z którego korzystaliśmy był tzw Geoprocessing, czy tutaj jest coś podobnego?

Narzędzie do scalania (dissolve) jest prawie gotowe. Jedyny powód braku jego oficjalnego udostępnienia jest brak 100% działania w przypadku każdych i dużych danych (np. kilkadziesiąt tysięcy rekordów). Po drobnych poprawkach może ono zostać wypuszczone jako wersja testowa (beta).

Tego typu operacje będą też dostępne w przypadku dodania obsługi bazy przestrzennej PostGIS (prace w toku).

Pozdrawiam,

/P.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-24-2009, 08:13
Post: #5
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
Witam!

Dziękuje za wyczerpujące informacje. Zrzut z ekranu... to zawsze działa, ale w takim wypadku faktycznie pozostaje czekać na nowe narzędzia. W tej chwili rozjaśnił mi się nieco obraz sprawy. W razie dalszych wątpliwości pozwolę sobie ponownie przeszkadzać Smile

Pozdrawiam!!!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-24-2009, 09:45
Post: #6
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
(04-24-2009 08:13)to_madziocha napisał(a):  Dziękuje za wyczerpujące informacje. Zrzut z ekranu... to zawsze działa, ale w takim wypadku faktycznie pozostaje czekać na nowe narzędzia. W tej chwili rozjaśnił mi się nieco obraz sprawy. W razie dalszych wątpliwości pozwolę sobie ponownie przeszkadzać Smile

W przyszłym tygodniu wraz z wypuszczonymi aktualizacjami programów prawdopodobnie zostanie dodana opcja włączenia niektórych modułów, które ciągle są w fazie testowej (beta). Włączenie modułów będzie możliwe tylko dla pełnych wersji (czyli wszystkich poza DEMO). Moduły beta mogą nie zawsze pracować poprawnie i mogą nie posiadać pełnej funkcjonalności ale umożliwią zaznajomienie się z tym co będzie w przyszłości.
Więcej informacji będzie w tym wątku jak tylko odpowiednie aktualizacji zostaną upublicznione.

Co do przeszkadzania to po to powstało to forum wiec nie ma mowy o żadnym przeszkadzaniu.

/P.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-04-2009, 12:02
Post: #7
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
W dzisiejszej aktualizacji Geoxa Editor (2.0.0.3838) dostępny już jest zmodyfikowany moduł eksportu do TIFF. Można wybrać aby TIFF eksportowany był w wersji striped co umożliwia jego wczytanie do praktycznie każdego programu graficznego. Aby wyeksportować w wersji striped należy ODZNACZYĆ opcje "Tryb kafelkowy (tiled)". Dodatkowo można też wybrać rozdzielczość (DPI) eksportowanego TIFF.

We wszystkich pełnych wersjach Editora pojawiła się możliwość włączenia modułów będących ciągle w wersji testowej (beta). Aktualnie dostępnym modułem w wersji beta jest scalanie obiektów poligonowych na podstawie bazy danych (tzw. dissolve). Należy pamiętać, że moduł ten nie zawsze działa poprawnie (szczególnie w przypadku dużej ilości poligonów [np od kilkunastu tysięcy w górę]). Dostęp do tego modułu odbywa się poprzez menu:
Narzędzia->Geprocessing->Łącz elementy warstwy

Aby włączyć moduły beta w programie należy
1. Zamknąć program Geoxa Editor
2. zmodyfikować plik geoxa.ini znajdujący się domyślnie w katalogu: c:\Program Files\CGIS\Geoxa Editor\config\Geoxa.ini Modyfikacje można przeprowadzić za pomocą dowolnego edytora tekstowego (np. notatnika). Należy odnaleźć wpis Main/ShowBetaFeatures= i zamienić 0 na 1
3. Uruchomić ponownie Geoxa Editor
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-18-2013, 13:17
Post: #8
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
Witam,
Ja również mam taki problem. Wydaje mi się że postępuje prawidłowo. Wciąz pojawia się komunikat, że kolumny złączeniowe muszą być jednakowego typu.
W excelu ustawiam typ danych jako liczbowe, eksportuje dane do txt albo csv, a mimo t nie wychodzi.
Czy moge prosić o dokładny opis czynności jakie nalezy wykonać.
Chodzi o linkowanie danych numerycznych ściągniętych z GUS.
Tabelą złączeniową jest KOD TERYT.

Z góry dziękuje
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-19-2013, 07:49
Post: #9
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
(04-18-2013 13:17)m_z napisał(a):  Witam,
Ja również mam taki problem. Wydaje mi się że postępuje prawidłowo. Wciąz pojawia się komunikat, że kolumny złączeniowe muszą być jednakowego typu.
W excelu ustawiam typ danych jako liczbowe, eksportuje dane do txt albo csv, a mimo t nie wychodzi.
Czy moge prosić o dokładny opis czynności jakie nalezy wykonać.
Chodzi o linkowanie danych numerycznych ściągniętych z GUS.
Tabelą złączeniową jest KOD TERYT.

Jeśli w shapefile kolumna, która jest używana do łączenia jest numeryczna, a linkowanie odbywa się poprzez plik cvs/txt to należy pamiętać o kilku rzeczach:
1. plik csv nie zawiera informacji o tym jakiego rodzaju kolumny się w nim znajdują
2. wszystkie kolumny w w csv domyślnie są traktowane jako tekstowe
3. w oknie "Dołączanie pliku csv" proszę zaznaczyć odpowiednią kolumnę (używana do łączenia) jako numeryczna

Z excella można również wyeksportować jako plikd DBF (w tym formacie są zachowywane informacje o rodzaju kolumny).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-15-2016, 21:43
Post: #10
RE: Linkowanie zewnętrznych danych
Miałam teraz ten sam problem. Dzięki wam znalazłam rozwiązanie, dzięki Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości