Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Otwarcie W OZIExplorer, konwersja *.tfw do *.map
08-01-2010, 12:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2010 11:50 przez cgis.)
Otwarcie W OZIExplorer, konwersja *.tfw do *.map
GeoxaViewer ma możliwość zapisu do pliku *.tfw+*.tiff

W programie OziExplorer jest ponoć możliwość otwarcia takich plików po wybraniu Import Map/Single DRG Map http://www.bicimapas.com.mx/ImportMaps.htm

Pytanie tylko co wpisać w okienko :
[Obrazek: importar6.jpg]

?

W opisie pliku *.tfw znalazłem co znaczą poszczególne linie :

Line 1: x-scale. This is the horizontal distance in meters represented by each pixel. So in the above example each pixel is .6 meters wide.
Line 2: Rotation about y axis.
Line 3: Rotation about x axis.
Line 4: y-scale This is the vertical distance in meters represented by each pixel. So in the above example each pixel is .6 meters tall. Normally negative, because whilst an image has its origin in the top left corner, for Northings and Eastings the origin is normally considered to be the bottom left corner - hence why the scale is normally negative.
Line 5: x-reference point. This is the horizontal coordinate (or Easting) of the center of the top left pixel.
Line 6: y-reference point. This is the vertical coordinate (or Northing) of the center of the top left pixel.
Sometimes a .tfw file will have two additional lines:
Line 7: Grid zone or Coordinate System.
Line 8: Datum

W pliku ,który wygenerował mi GeoxaViewer mam linii tylko 6 i nie ma w nim informacji o Grid zone i Datum.

Na sieci natknąłem się na programik MAPC2MAPC http://www.the-thorns.org.uk/mapping/
,który ma niby możliwość konwersji *.tfw do *.map (OziExplorer) ale znów trzeba podać Grid zone i Datum.
Korzystając z mapki http://www.dmap.co.uk/utmworld.htm
próbowałem mu podać poprawne parametry, ale po eksporcie do *.kml (bo *.map Ozi otwierał pusty) i Otwarciu W Gogle Earth widziałem co prawda obrazek z geoportalu ,ale lądował gdzieś w Afryce.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-01-2010, 12:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2010 12:49 przez piotr.)
RE: Otwarcie W OZIExplorer,konwersja *.tfw do *.map
Standard TFW (ESRI World File) obejmuje jedynie linie 1-6, wszystko poza nimi jest poza standardem. Niedługo będzie możliwość wczytywania map z Oziego (z georeferencjami trzymanymi w plikach map) - jednak prawdopodobnie jedynie w Viewer Pro/Editor - o konwersji w drugą stronę na razie nic nie wiadomo. Zakładam, że programik MAP2MAPC umie przekonwertować pliki TIFF z georeferencjami ale jedynie jeśli są one w odwzorowaniu UTM. Jeśli Geoxa Viewerem były zapisywane TIFF+TFW np z geoportal.gov.pl to dane są całkowicie w innym odwzorowaniu. Proszę napisać w jakim odwzorowaniu były eksportowane dane z Geoxa Viewer (lub przynajmniej skąd, mogę się domyślać, że zapewne chodzi o geoportal). Na szybko można też spróbować w ten sposób:
Pobrać wersje demo Geoxa Editor i za jego pomocą zrobić reprojekcje warstwy tiff do odwzorowania UTM a następnie użyć tego programu MAP2MAPC. Wersja demo co prawda obniża rozdzielczość wynikowego TIFF ale do testu będzie przydatna.
08-01-2010, 14:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2010 07:04 przez cgis.)
Dane były eksportowane z geoportalu, WMS - Rastrowa Mapa Topograficzna Polski, projekcja EPSG 2180 (czyli to chyba PUWG 92 )
Jak przestawię na EPSG 4326 (WGS84) mapy nie ma.

MAPC2MAPC2
Po załadowaniu pliku *.tfw wyskakuje:

Po wciśnięciu Not WGS84 :

08-01-2010, 14:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2010 14:36 przez piotr.)
(08-01-2010 14:02)mar74 napisał(a):  Jak przestawię na EPSG 4326 (WGS84) mapy nie ma.

Nie ma w Geoxa Viewer? Po zmianie EPSG we właściwościach warstwy należy przeskalować widok warstwy do aktualnego zasięgu (po zmianie odwzorowanie się on zmienia).

Cytat:MAPC2MAPC2
Po załadowaniu pliku *.tfw wyskakuje:
Trudno powiedzieć czy ten program wymaga WGS84 czy UTM - to są jednak trochę inne odwzorowania. Jeśli to pierwsze to wystarczy eksportować z geoportalu mape przy wybranym EPSG:4326 (WGS84). Jeśli to drugie to warstwę wyeksportowaną (nieważne czy WGS84 czy PUWG 92) należy reprojektować do odpowiedniej strefy UTM (tak jak napisałem 2 posty wyżej). Ja obstawiam,że program wymaga UTM.

Cytat:Po wciśnięciu Not WGS84 :

Na zrzucie widać WGS84 - mniemam, że wystarczy wybrać EPSG:4326 w WMS Geoportalu, zapisać do TIFF, wczytać w MAPC2MAPC2, wybrać "Not WGS84" a potem wybrać z listy "WGS84".

Niestety nie dysponuje OziExplorerem aby to własnoręcznie sprawdzić. Proszę o informację czy, któraś z w/w dróg działa.
08-01-2010, 14:51
W GeoxaEditorze reprojekcji (menu/narzedzia/reprojekcja warstwy) nie mogę zrobić ponieważ na liście do wyboru nie ma mojej warstwy, jest tylko:
-kolej
-województwa
-miejscowości
-obrysy miast
a po kliknięciu prawym przyciskiem myszki na warstwę i pokazaniu małego menu w narzedzia/reprojektuj jest nieaktywne

Po zmianie na EPGS 4326 i zniknięciu mapy daję menu/Widok/Przeskaluj do aktywnej warstwy i (ściąga się) widzę jedynie biały obrazek z napisem geoportal.gov.pl
08-01-2010, 15:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2010 15:18 przez piotr.)
(08-01-2010 14:51)mar74 napisał(a):  W GeoxaEditorze reprojekcji (menu/narzedzia/reprojekcja warstwy) nie mogę zrobić ponieważ na liście do wyboru nie ma mojej warstwy, jest tylko:
-kolej
-województwa
-miejscowości
-obrysy miast
a po kliknięciu prawym przyciskiem myszki na warstwę i pokazaniu małego menu w narzedzia/reprojektuj jest nieaktywne

To są warstwy wczytywane podczas pierwszego startu programu. Można je sobie usunąć w każdym momencie (przy drugim uruchomieniu zresztą nie są one wczytywane). Zapisaną wcześniej warstwę TIFF należy najpierw wczytać do Editor'a (reprojekcja jest przeprowadzana na wczytanych warstwach).

Cytat:Po zmianie na EPGS 4326 i zniknięciu mapy daję menu/Widok/Przeskaluj do aktywnej warstwy i (ściąga się) widzę jedynie biały obrazek z napisem geoportal.gov.pl

Geoportal niezależnie od tego w jakim odwzorowaniu zostały wybrane warstwy, pokazuje je dopiero w pewnym zakresie skal. Jeśli pojawia się biały obrazek z napisam geoportal.gov.pl to należy powiększać mapę.
Jedyną wadą (w obecnej wersji) pracy na WMS w EPSG 4326 jest niedziałająca skala.
08-01-2010, 16:10
Po włączeniu programu, zdefiniowaniu warstwy i od razu włączeniu EPSG 4326 widzę biały obrazek z napisem geoportal.gov.pl, ale po 19-10 -krotnym użyciu zoomu zaczyna być widać mapę.
Niestety zoomuję w ciemno na razie.
Wystąpił jeszcze jeden problem. Mapa w EPSG 4326 jest ,ale jest dziwnie hmm...pochylona. Wygląda to tak jakby ktoś zrobił resize i źle dobrał proporcje obrazka.(ściśnięte Y)
08-01-2010, 16:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2010 16:56 przez piotr.)
(08-01-2010 16:10)mar74 napisał(a):  Po włączeniu programu, zdefiniowaniu warstwy i od razu włączeniu EPSG 4326 widzę biały obrazek z napisem geoportal.gov.pl, ale po 19-10 -krotnym użyciu zoomu zaczyna być widać mapę.

Można to robić szybciej - wystarczy zaznaczać fragment jaki chce się powiększyć (jeśli się zaznaczy dość mały to praktycznie już za drugim razem widać mapę).

Cytat:Wystąpił jeszcze jeden problem. Mapa w EPSG 4326 jest ,ale jest dziwnie hmm...pochylona. Wygląda to tak jakby ktoś zrobił resize i źle dobrał proporcje obrazka.(ściśnięte Y)

To nie jest absolutnie żaden błąd. Mapy w WGS84 (EPSG 4326) wyglądają jak rozciągnięte w osi X. Bierze się to stąd, że w osi X (długość geograficzna) mamy +/- 180 a w osi Y (szerokość geograficzna ) +/-90 - nie są to wiec proporcje 1-1.
08-01-2010, 16:56
Udało się w końcu zrobić częściowo konwersję w programie MAPC2MAPC.
Jeżeli w Geoxa będzie mapa w standardzie EPSG 4326 (mimo,że wygląda na ściśniętą) to program ją przekonwerteruje (przy wczytaniu nie pyta o format danych -sam wykrywa WGS84).
Niestety format wyjściowy (Trekbuddy lub Ozi), który program generuje *.map -nie jest poprawnie czytany przez Oziego (nie wyczytuje pliku *.tif)
Na razie nie rozgryzłem czemu.
Działa natomiast konwersja do *.kml Google Earth
Pomimo, ze sam *.jpg jest ściśnięty - nakłada się poprawnie na mapę w GE.
08-01-2010, 17:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2010 17:11 przez piotr.)
Ciesze się, że jakoś to działa. Może w przyszłości do Geoxy zostanie dodane generowanie georeferencji w standardzie OziExplorer'a (*.map).
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości