|
Pocięcie na kawałki i sklejanie map.
|
|
08-18-2010, 18:21
|
|||
|
|||
|
Pocięcie na kawałki i sklejanie map.
Mógłby ktoś polecić jakieś oprogramowanie do cięcia map na kawałki i sklejania ?
Mam mapkę w bmp wraz z plikiem kalibracyjnym *.map (oziexplorer) -niestety z powodu małej ilości pamięci ram nie mogę go przekonwerterować na jpg. Wymyśliłem ,że potnę bmp na kawałki, zamienię na jpeg i skleję z powrotem. |
|||
|
08-18-2010, 21:51
|
|||
|
|||
|
RE: Pocięcie na kawałki i sklejanie map.
Takie działanie nie ma sensu. Obrazy w formacie JPG mają mniejszą objętość od obrazów w formacie BMP ale tylko na dysku ze względu na kompresje - wszystkie inne działania wymagają dekompresji do pamięci RAM a następnie przeprowadzenie operacji. Jakiej wielkości jest plik BMP? Jakim programem robiona jest konwersja? Ile jest pamięci RAM (ewentualnie czy pamięć wirtualna jest włączona)?
|
|||
|
08-19-2010, 14:08
|
|||
|
|||
|
W komputerze jedynie 1 GB ram+4 GB plik wirtualnej.
Obrazek ok 900 MB 256 kolorów/8bit 40000x22000. Jestem w stanie go otworzyć i zobaczyć-przerobić już nie. Próbowałem obrabiać też na linuxie ze swapem 8GB i nie udało się. Konwersję na *.jpeg próbowałem robić zwykłymi przeglądarkami do obrazków Xnview,Irfanview,FastStoneImage, Gimpem, Paintshoppro,programami do HDR, a nawet z linii komend nconvert. Samo pocięcie obrazka nie stanowi problemu, gorzej z plikiem *map. Dla zabawy sklejałem kafelki programami do robienia panoram-oczywiście efekt był komiczny. Znalazłem w końcu 1 program potrafiący pociąć obraz mapy i wygenerować pliki *.map dla każdego kafelka osobno-Mapsplit. Niestety mojego obrazka ugryźć nie chce. Zresztą z tego co mówisz i tak cała zabawa nie ma sensu, bo nawet jeśli potnę duży obrazek na mniejsze i do każdego kafelka będę miał plik z kalibracją - to i tak go nie skleję w MapMerge , bo mi pamięci zabraknie. |
|||
|
08-19-2010, 14:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-19-2010 14:28 przez piotr.)
|
|||
|
|||
|
Tak jak już zostało to napisane wcześniej w innym wątku - PNG, JPG, BMP, etc kompletnie nie nadają się do przechowywania dużych powierzchniowo map (do tego tak naprawdę nadają się TIFF z tiles oraz specjalizowane do tego formaty typu MrSid, ECW, etc). Teoretycznie przy takiej ilości SWAP plik wolno ale powinien dać się przerobić na inny.format. Pociąć można spróbować pakietem ImageMagick - jednakże referencji w OzieExplorera nie umie on już wygenerować. Osobiście do głowy przychodzi mi jedno rozwiązanie:
1. Zamienić na TIFF 2. Nadać georeferencje w programie GIS (rektyfikacja) lub zaimportować je z .map 3. Podzielić plik na małe fragmenty z georeferencjami w standardzie GIS 4. Zaimportować fragmenty do Ozie Jak jest możliwość udostępnienia tych plików to w wolnej chwili mogę coś takiego próbować zrobić... |
|||
|
08-19-2010, 15:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-19-2010 17:41 przez mar74.)
|
|||
|
|||
|
Udostępnić nie dam rady-za cienkie łącze mam na wysyłanie takiego pliku. Poza tym to plik testowy ,nic ważnego-uczę się jak obrabiać duże pliki i czy to w ogóle możliwe.
Cała zabawa zaczęła się od tego ,że program którym generowałem mapę nie ma zapisu do *.jpeg Plik *.bmp zapisuje kolorowy (256), natomiast *.tiff jedynie w odcieniach szarości. Co ciekawe w programie graficznym jeśli otworzę bmp i spróbuję zapisać do jpeg program twierdzi ,że musi go zapisać jako 24bit (a nie oryginalne 8bit) i brakuje pamięci ram. Natomiast jeśli zapisuję do *.tiff zapisuje go (nie wiedzieć czemu) w odcieniach szarości. |
|||
|
08-19-2010, 17:41
|
|||
|
|||
|
Pokombinowałem trochę i już mam tiff kolorowy (jedyne he he he) 275 MB
Przy próbie otwarcia przez MapEdit (890 MB bmp lub 275 MB tiff): WARNING: Not enough free memory. 3393.000 MiB requested, 621.688 MiB free (but may be highly fragmented). Przynajmniej wiem już ile potrzebuje pamięci ,szkoda tylko że nie korzysta z pamięci wirtualnej tylko wrzeszczy o fizyczny RAM. |
|||
|
08-20-2010, 07:30
|
|||
|
|||
(08-19-2010 15:20)mar74 napisał(a): Co ciekawe w programie graficznym jeśli otworzę bmp i spróbuję zapisać do jpeg program twierdzi ,że musi go zapisać jako 24bit (a nie oryginalne 8bit) i brakuje pamięci ram. Natomiast jeśli zapisuję do *.tiff Specyfika kompresji formatu JPEG nie zakłada kompresji 256 kolorów - jeśli obraz tylko tyle ma i tak jest kompresowany tak jakby była 24bitowa informacja o kolorze. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości