|
Problem z warstwą wms z geoportalu
|
|
11-05-2010, 21:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2010 21:18 przez cimek.)
|
|||
|
|||
|
Problem z warstwą wms z geoportalu
Witam,
mam najnowszą wersję geoxa viewer. Próbuje pobrać mapę topograficzną z geoportal. I zamiast mapy widoczne mam tylko logo geoportal.gov.pl . W czym tkwi problem?? Pozdrawiam Cimek |
|||
|
11-06-2010, 14:27
|
|||
|
|||
RE: Problem z warstwą wms z geoportalu
(11-05-2010 21:15)cimek napisał(a): mam najnowszą wersję geoxa viewer. Próbuje pobrać mapę topograficzną z geoportal. I zamiast mapy widoczne mam tylko logo geoportal.gov.pl . W czym tkwi problem?? Określone mapy/warstwy dostępne w geoportal.gov.pl są wyświetlane/pojawiają się dopiero w pewnym zakresie skali (powiększenia) - decyduje o tym sam geoportal.gov.pl. Jeśli Geoxa Viewer wyświetla sam napis i logo geportal.gov.pl to oznacza to, że skala jest nieodpowiednia. O tym w jakiej skali serwer geoportalu udostępnia dane informuje kolumna w oknie dodawania warstwy WMS lub właściwości WMS: Proszę pamiętać, iż jest to informacja udostępniana przez geoportal.gov.pl i Geoxa Viewer nie ma wpływu na to czy jest ona poprawna oraz czy w ogóle jest dostępna. Aby móc szybko ustawić skale wyświetlania należy: 1. Wybrać narzędzie "Właściwości jednostek mapy" 2. Ustawić jednostki jako metr (pod warunkiem, że nie używa się EPSG:4324) 3. Ustawić żądaną skale Inna metoda to powiększanie mapy aż dana warstwa zostanie wyświetlona. |
|||
|
11-12-2010, 23:24
|
|||
|
|||
|
Witam. U mnie nie działa większośc warstw:
kataster 2009 ortofotomapa rejestr granic... Łatwiej chyba napisac które działają. Przy próbie załadowania np kataster 2009 pojawia się : Wms server error ( GetMap ) Mój drugi problem polega na tym że nie moge exportować działających warstw do pliku georeferencji tfw pliku tiff. Przy próbie poprostu nic sie nie dzieje. Wszystkie inne pliki działają tylko nie ten. |
|||
|
11-13-2010, 09:35
|
|||
|
|||
(11-12-2010 23:24)andrejus17 napisał(a): Witam. U mnie nie działa większośc warstw:Geoxa Viewer jest tylko klientem i wizualizuje dane na podstawie informacji, które otrzymuje z Geoportalu. Na konfiguracje Geoportalu niestety wpływu nie ma. Jeśli podczas jakiejkolwiek warstwy pojawia się "WMS server error ..." to wystarczy wejść do właściwości warstwy WMS i sprawdzić jaki komunikat odesłał serwer. Dla przykładu na domyślnych ustawieniach proponowanych przez Geoportal dla serwera kataster_2009 otrzymuje się taki błąd: Błąd oznacza, że serwer twierdzi iż nie posiada warstw w odwzorowaniu EPSG:2180 (czyli tzw układ 1992) mimo, iż w jego pliku konfiguracyjnym takie warstwy są jako istniejące. W tym wypadku wystarczy zmienić protokół WMS na 1.1.1 i błąd znika. W przypadku innych warstw geoportalu w 99% jest ten sam problem. Najprostszym rozwiazaniem jest sprawdzanie różnych kombinacji: EPSG, wersji WMS oraz typu formatu graficznego. (11-12-2010 23:24)andrejus17 napisał(a): Mój drugi problem polega na tym że nie moge exportować działających warstw do pliku georeferencji tfw pliku tiff. Przy próbie poprostu nic sie nie dzieje. Wszystkie inne pliki działają tylko nie ten. Program nie generuje żadnych plików czy są one puste? |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości