Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z warstwami
09-09-2013, 13:27
Post: #1
Problem z warstwami
Witam,

zainstalowałem próbną wersję Państwa programu (najnowsza zaktualizowana wersja 2.0.0.6268), ale mam problem.
Kiedy dodaję nową warstwę i przechodzę do jej właściwości, to okienko jest niewidoczne (screenshot w załączniku). Poza tym kiedy dodaję warstwę WMS z mapą topograficzną z Geoportalu, to po aktywowaniu jej wciąż widoczne jest tylko białe tło.

Za odpowiedź z góry dziękuję.


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-10-2013, 13:55
Post: #2
RE: Problem z warstwami
(09-09-2013 13:27)friday4130 napisał(a):  zainstalowałem próbną wersję Państwa programu (najnowsza zaktualizowana wersja 2.0.0.6268), ale mam problem.
Kiedy dodaję nową warstwę i przechodzę do jej właściwości, to okienko jest niewidoczne (screenshot w załączniku). Poza tym kiedy dodaję warstwę WMS z mapą topograficzną z Geoportalu, to po aktywowaniu jej wciąż widoczne jest tylko białe tło.

1. Czy z okna właściwości na ekranie widać tylko ten fragment na dole? Czy jest to problem z zrzutem ekranu? Proszę napisać jaka jest to wersja i rodzaj windows
2. Która warstwa WMS jest wybrana, jaka projekcja, jakie tryb obrazka?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-11-2013, 11:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2013 11:55 przez friday4130.)
Post: #3
RE: Problem z warstwami
1. Tak, za każdym razem jest tak samo, widać tylko taki fragment jak na zrzucie. Windows XP Home 32bit SP2, wersja programu taka jak w pierwszym poście.
2. Wybrana jest warstwa drogi, teraz już jest widoczna, ale nie pokazuje mi się mapa topograficzna z Geoportalu. Chyba nie jestem w stanie sprawdzić projekcji przez to, że okno właściwości jest niewidoczne. Nie wiem czy oto Panu chodziło pytając o tryb obrazka, ale wczytana warstwa jest w formacie .shp.

Edit: zauważyłem właśnie, że podobny problem jest kiedy wprowadzę program w tryb pełnoekranowy - widoczny jest jedynie dolny pasek ze skalą i współrzędnymi, reszta okna programu znika zupełnie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-12-2013, 06:44
Post: #4
RE: Problem z warstwami
(09-11-2013 11:45)friday4130 napisał(a):  1. Tak, za każdym razem jest tak samo, widać tylko taki fragment jak na zrzucie. Windows XP Home 32bit SP2, wersja programu taka jak w pierwszym poście.
2. Wybrana jest warstwa drogi, teraz już jest widoczna, ale nie pokazuje mi się mapa topograficzna z Geoportalu. Chyba nie jestem w stanie sprawdzić projekcji przez to, że okno właściwości jest niewidoczne. Nie wiem czy oto Panu chodziło pytając o tryb obrazka, ale wczytana warstwa jest w formacie .shp.

Edit: zauważyłem właśnie, że podobny problem jest kiedy wprowadzę program w tryb pełnoekranowy - widoczny jest jedynie dolny pasek ze skalą i współrzędnymi, reszta okna programu znika zupełnie.

Proszę zrobić dwie operacje:
1. menu: pomoc->resetuj interfejs użytkownika (gui) a następnie uruchomienie programu od nowa
2. menu: narzędzia->rodzaj interfejsu->natywny xp/vista/7
3. ewentualnie zainstalować sp3 do systemu operacyjnego

I napisać czy to pomogło.

Jeśli chodzi o geoportal to jeśli nie są wybrane odpowiednie ustawienia (a tych nie można wybrać, że względu na brak widoczności okna) to na ekranie nic się nie pojawi. Warstwy z tego serwera pojawiają się też tylko w zakresie odpowiednich skal, obszarów.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-12-2013, 16:12
Post: #5
RE: Problem z warstwami
Wykonałem dwie pierwsze operacje, ale żadnego efektu. Z instalacją sp3 postanowiłem się wstrzymać i odinstalowałem program, zainstalowałem ponownie, ale tym razem nie aktualizowałem go. W tej wersji którą pobrałem z Państwa strony (2.0.0.5772) sprawdziłem i wszystko jest w porządku, okienko jest widoczne. Chwilę potem zaktualizowałem program i problem niestety występuje. Tak więc jak na razie pozostanę chyba przy starszej wersji.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-13-2013, 07:59
Post: #6
RE: Problem z warstwami
(09-12-2013 16:12)friday4130 napisał(a):  Wykonałem dwie pierwsze operacje, ale żadnego efektu. Z instalacją sp3 postanowiłem się wstrzymać i odinstalowałem program, zainstalowałem ponownie, ale tym razem nie aktualizowałem go. W tej wersji którą pobrałem z Państwa strony (2.0.0.5772) sprawdziłem i wszystko jest w porządku, okienko jest widoczne. Chwilę potem zaktualizowałem program i problem niestety występuje. Tak więc jak na razie pozostanę chyba przy starszej wersji.

To jest cenna informacja dla nas. Mamy niestety tylko XP Prof na stanie i problemów nie ma, ale sprawdzimy dokładnie zmiany między tymi wersjami. Proszę monitorować ten wątek a postaramy się tutaj umieścić jakaś wersję testową... Lub proszę o kontakt to wtedy udostępnimy też wersje pośrednie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-15-2013, 17:52
Post: #7
RE: Problem z warstwami
W porządku, będę tu zaglądał, jak na razie nie mam żadnych problemów z wcześniejszą wersją.
W razie czego pozostawiam adres mailowy: queenzryker@gmail.com
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-16-2017, 10:47
Post: #8
RE: Problem z warstwami
Ja też na początku miałem problemy, ale już jest ok.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-17-2017, 10:34
Post: #9
RE: Problem z warstwami
No ja tak samo.
___
Wynajem laptopów
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości