Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
12-05-2014, 22:44
Post: #1
Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Witam,

mój problem jest następujący: tworzę interaktywny plan jednego z pięter wydziału, w tabeli atrybutów mam kilka kolumn, które zawierają informacje o pracownikach urzędujących w wyznaczonych pokojach. Kolumn jest 5, ale rzadko wszystkie 5 jest wypisanych, w zależności ile pracowników jest przypisanych do danego pomieszczenia i pojawiają się puste komórki.

Po stworzeniu projektu serwera, wrzuceniu go na serwer i wyświetleniu, gdy identyfikuję jakiś poligon to w dymku zawsze mam nazwy wszystkich 5 kolumn, ale nie zawsze jest przy nazwie kolumny jakaś wartość (ponieważ nie zawsze w pokoju jest 5 pracowników). Widać to na załączniku nr 1.

Moje pytanie brzmi: czy jest możliwość by wyświetlały się te kolumny, które zawierają jakieś wartości, a te z pustymi komórkami, były pomijane przy kliknięciu na konkretne pomieszczenie? Może da się coś zrobić zapytaniem sql przy tworzeniu projektu, albo podpiąć zewnętrzną bazę danych i z niej pobierać tylko niepuste wartości?

Bardzo proszę o pomoc lub jakieś wskazówki Smile

PS. Można wpisać wartości w jednej komórce (tabeli) ale dane będą się wyświetlały obok siebie (załącznik nr 2), a chcę by wartości były wyświetlane jedna pod drugą.


Załączone pliki Miniatury
       
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-08-2014, 09:28
Post: #2
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
(12-05-2014 22:44)Sylwestrinio napisał(a):  Witam,

mój problem jest następujący: tworzę interaktywny plan jednego z pięter wydziału, w tabeli atrybutów mam kilka kolumn, które zawierają informacje o pracownikach urzędujących w wyznaczonych pokojach. Kolumn jest 5, ale rzadko wszystkie 5 jest wypisanych, w zależności ile pracowników jest przypisanych do danego pomieszczenia i pojawiają się puste komórki.

Po stworzeniu projektu serwera, wrzuceniu go na serwer i wyświetleniu, gdy identyfikuję jakiś poligon to w dymku zawsze mam nazwy wszystkich 5 kolumn, ale nie zawsze jest przy nazwie kolumny jakaś wartość (ponieważ nie zawsze w pokoju jest 5 pracowników). Widać to na załączniku nr 1.

Moje pytanie brzmi: czy jest możliwość by wyświetlały się te kolumny, które zawierają jakieś wartości, a te z pustymi komórkami, były pomijane przy kliknięciu na konkretne pomieszczenie? Może da się coś zrobić zapytaniem sql przy tworzeniu projektu, albo podpiąć zewnętrzną bazę danych i z niej pobierać tylko niepuste wartości?

Bardzo proszę o pomoc lub jakieś wskazówki Smile

PS. Można wpisać wartości w jednej komórce (tabeli) ale dane będą się wyświetlały obok siebie (załącznik nr 2), a chcę by wartości były wyświetlane jedna pod drugą.

Daje się ten problem obejść poprzez wyświetlanie treści dymka generowanej przez całkowicie inny skrypt (można wtedy formatować wszystko wg własnego uznania a dane pobierać własnymi zapytaniami SQL). Proszę chwilę poczekać a przygotujemy odpowiednie pliki, które pomogą rozwiązać Pański problem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-10-2014, 02:35
Post: #3
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Super, byłbym bardzo wdzięczny za taką pomoc! Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-15-2014, 10:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-15-2014 10:45 przez cgis.)
Post: #4
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Mamy nadzieje, że poniższy przykład nakieruje na rozwiązanie. Prosimy o kontakt jeśli coś będzie niezrozumiałe.

Do każdej warstwy można uruchomić interaktywne dymki (ich treść może być przeróżna np. obrazki, dane z bazy, etc), które pojawiają się w trybie linków www.

Zasada jest prosta:
- dla każdego obiektu w warstwie tworzymy kolumnę z linkiem typu /zabytki/poi_short.php?lp=16 /zabytki/poi_short.php?lp=17 /zabytki/poi_short.php?lp=18
- w/w link wskazuje na główny katalog, gdzie zainstalowana jest GM czyli będzie to podkatalog "zabytki" znajdujący się w katalogu, gdzie jest zainstalowana GM
- mamy odpowiedni spreparowany skrypt poi_short.php
- ów skrypt odbiera id z linku i na podstawie tego id buduje treść strony (najczęściej wszystkie dane są przechowywane w pliku bazy danych sqlite)
- treść wygenerowana przez w/w skrypt pokazywana jest w naszym dymku

Przykładowy skrypt użyty był do zabytków. Jego praca jest następująca:
- wczytuje bazę danych db.sqlite (trzeba ją sobie ja przygotować, treść może być zrobiona w excellu, cvs, dbf, etc)
- odnajduje rekord w bazie o lp = z linku
- pobiera wszystkie informacje (nazwa, adres, odnośnik pdf, nazwę obrazka)
- buduje na tej podstawie prosta stronę www, która jest pokazywana w dymku
Działający przykład można zobaczyć na http://www.mpzp.stryszawa.ug.pl/mpzp/ind...id=zabytki - wystarczy przejść na skalę 1:20tys i najechać na jeden z punktów POI.


Należy pamiętać, iż adres www (do skryptu tworzącego treść dymku) w kolumnie warstwy jest względny. Można również używać bazy danych samego projektu - należy zmodyfikować wtedy w skrypcie ścieżkę do bazy.


Załączone pliki
.zip  dymki.zip (Rozmiar: 26.99 KB / Pobrań: 3)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-26-2015, 01:34
Post: #5
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Mam kilka pytań odnośnie posta powyżej, niestety jestem zbyt zielony w dziedzinie IT i nie jestem w stanie do końca samemu przerobić tą instrukcję Smile
Tak więc:
- rozumiem, że podkatalog w linku ma być w folderze instalacyjnym geoxy na komputerze, na którym tworzę projekt serwera? (może głupie pytanie, ale wolę się upewnić)
- w jakim miejscu ma zostać umieszczony skrypt? W tym podkatalogu, który stworzyłem w folderze instalacyjnym GM?
- treść bazy danych mam zrobioną w excelu w formacie csv, natomiast czy mam ją w jakiś sposób podłączyć pod ten plik db.sqlite?
- ten plik db.sqlite wraz z treścią csv ma również zostać umieszczony w w/w podkatalogu?
- sam link typu '/zabytki/poi_short.php?lp=16' ma być w projekcie serwera użyty jako link www identyfikowany w balonie?
- próbowałem przerobić zarówno skrypt jak i plik bazodanowy, ale z moim doświadczeniem to jak błądzenie po ciemku w miejscu, w którym byłem raz w życiu Wink

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i wskazówki naprowadzające chociaż na rozwiązanie. Przesyłam przerobione pliki wraz z plikiem zawierającym treść bazy danych mojego projektu, może będziecie w stanie mi powiedzieć co robię źle i co powinienem poprawić.


Załączone pliki
.zip  dymki.zip (Rozmiar: 5.07 KB / Pobrań: 2)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-03-2015, 13:53
Post: #6
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Przygotowujemy Panu działające rozwiązanie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-10-2015, 23:11
Post: #7
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Ok, czekam na odpowiedź Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-02-2015, 10:15
Post: #8
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Wiem, że nadchodzą święta, ale czy mogę się spodziewać w najbliższym czasie odpowiedzi na mój problem? Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-15-2015, 11:57
Post: #9
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Podbijam temat, spotkało mnie to samo, czekamy na odpowiedź
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-10-2016, 23:48
Post: #10
RE: Wyświetlanie atrybutów w projekcie Geoxa MapServer
Zero odzewu, jest ktoś kto siedzi w tym temacie?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości