Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
umieszczenie mapy na serwerze
08-31-2011, 08:13
Post: #1
umieszczenie mapy na serwerze
Witam,
Bardzo proszę o udzielenie wskazówek aby pliki wygenerowane przez geoxa mapserver po umieszczeniu na serwerze wyświetlały się jako mapa. Utworzyłam konto hostingowe na http://www.o12.pl i tam wrzuciłam 5 plików geoxa dodatkowo poprzez kreatora stron na http://www.o12.pl otworzyłam przykładowa stronę której pliki pojawiły sie w folderze public_html na moim koncie. Jak powiązać pliki mapy z geoxa z plikami strony www żeby mapa się wyświetlała.
Bardzo proszę o pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 12:14
Post: #2
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Najpierw trzeba wgrać na konto hostingowe pliki serwera Geoxa Mapserver. Najprościej jest przekopiować cały katalog server do katalogu public_html:

   

W zależności od wersji systemu pliku będą się znajdowały w
c:\Program Files\CGIS\Geoxa Mapserver Demo\server
c:\Program Files (x86)\CGIS\Geoxa Mapserver Demo\server

Następnie do katalogu
public_html\server\projects\nazwa_projektu\ należy przekopiować wygenerowane pliki.

nazwa_projektu musi być zgodna z nazwą projektu w tym oknie:
   

Następnie uruchamiamy projekt w przglądarce internetowej wpisując:
http://www.geoserwislukow.com\server\index.php?project_id=nazwa_projektu

Oczywiście pliki samego serwera mogą być przekopiowane zarówno do głównego katalogu jak i dowolnego podkatalogu (w tym wypadku 'server').
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 14:16
Post: #3
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Dziękuję za odpowiedź!!
Prawie się udało....przy wpisywaniu adresu strony nie wczytuje się i pojawia się błąd : Error: HML structure error
jak można temu zaradzić?


Załączone pliki
.bmp  error.bmp (Rozmiar: 462.47 KB / Pobrań: 7)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 14:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-31-2011 14:23 przez piotr.)
Post: #4
RE: umieszczenie mapy na serwerze
(08-31-2011 14:16)bozena napisał(a):  Dziękuję za odpowiedź!!
Prawie się udało....przy wpisywaniu adresu strony nie wczytuje się i pojawia się błąd : Error: HML structure error
jak można temu zaradzić?

Ten błąd nie wygląda na związany w jakikolwiek sposób z Geoxa MapServer. Zrzut ekranu jest za mały aby zobaczyć na nim adres oraz błąd.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 14:31
Post: #5
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Już wysylam wiekszy zrzut


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 14:46
Post: #6
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Tego typu błąd pojawia się najczęściej jeśli jest jakiś błąd w pliku config.xml projektu. Przypuszczalny problem:
1) błąd podczas transmisji pliku
2) samodzielna modyfikacja pliku

Proszę spróbować wgrać jeszcze raz ten plik na serwer. Jeśli błąd się powtarza to proszę załączyć ten plik tutaj na forum
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 14:57
Post: #7
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Niestety bład znowu sie pojawia....
Załaczylam plik .txt gdyz pliku .xml nie dodało


Załączone pliki
.txt  config.txt (Rozmiar: 17.89 KB / Pobrań: 6)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 15:17
Post: #8
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Proszę zmienić nazwę rozszerzenia z txt na xml i nadpisać nim plik na serwerze. Jest to wynik poprawionego już błędu, który aktywuje się jeśli nazwa pliku warstwy zawiera polskie znaki (w tym wypadku drogi główne_polyline.shp). W tej wersji oprogramowania nie powinno się używać plików warstw, które zawierają polskie znaki (zresztą kompletne nieużywanie polskich znaków w nazwach plików, kolumn jest bardzo przydatną regułą)


Załączone pliki
.txt  config.txt (Rozmiar: 17.89 KB / Pobrań: 2)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 15:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-31-2011 15:27 przez bozena.)
Post: #9
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Dziekuje slicznie za odpowiedz!!
Strona sie wczytala tylko mapa nie pojawia sie...oto link
http://geolukow.cal24.pl/server/index.ph...id=projekt
Co prawda jest to bardzo robocza wersja mapy lecz chcialam sprawdzic jej funkcjonalnosc jednak nic sie nie pojawia oprocz warstw w legendzie i paska narzedzi....mam chyba pecha..
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-31-2011, 15:29
Post: #10
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Czy pliki images.dat oraz db.sqlite znajdują się w tym samym katalogu co config.xml ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości