Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
umieszczenie mapy na serwerze
09-01-2011, 08:23
Post: #21
RE: umieszczenie mapy na serwerze
(09-01-2011 07:57)bozena napisał(a):  Wracając do klasyfikacji to bardziej chodziło mi o nadanie wlasnego symbolu w postaci np. pliku .bmp badz .jpg gdyż symbole umieszczone w programie są dość ubogie do tworzenia mapy tematycznej. Chodzi mi o symbol hotelu, szkoły, restauracji itp. itd., które moglabym sama dodac. Czy jest taka mozliwosc?

W tej wersji programu nie ma jeszcze możliwości używania bmp lub jpg jako sygnatury punktowej. Podobne pytanie:
http://forum.cgis.pl/style-sygnatur-t-61.html

Można oczywiście dodać własne sygnatury punktowe z tym, że robi się to za pomocą komend xml - dla osób niewprawionych w tego typu operacjach nie będzie to łatwa sprawa.

Przykład zapisu wyglądu sygnatury w xml:
Kod:
<signature guid='2d2c4755-cd9b-40a8-b40b-010bb5e29653' name='oprawa oświetlenia' defaultsize='6'>
        <layer name='okrag' alpha='255' with-holes='true' fillstyle='0' fillcolor='0 0 0' outlinecolor='0 0 0' outlinewidth='0.2'>    
            <path start-x='0' start-y='-3'>
                <curve3 x='-3' y='0' ctrl-x='-2.8284271247461900976033774484194' ctrl-y='-2.8284271247461900976033774484194' />
                <curve3 x='0' y='3' ctrl-x='-2.8284271247461900976033774484194' ctrl-y='2.8284271247461900976033774484194' />
                <curve3 x='3' y='0' ctrl-x='2.8284271247461900976033774484194' ctrl-y='2.8284271247461900976033774484194' />
                <curve3 x='0' y='-3' ctrl-x='2.8284271247461900976033774484194' ctrl-y='-2.8284271247461900976033774484194' />
            </path>
            <path start-x='-1' start-y='-2.7'>
                <line-to x='-1' y='2.7' />
                <line-to x='0' y='2.9' />
                <line-to x='1' y='2.7' />        
                <line-to x='1' y='-2.7' />
                <line-to x='0' y='-2.9' />
            </path>
        </layer>
        <layer name='linia' alpha='255' with-holes='false' fillstyle='0' fillcolor='0 0 0' outlinecolor='0 0 0' outlinewidth='0.2'>
            <path start-x='-0.2' start-y='-2.9'>
                <line-to x='-0.2' y='-8.5'/>
                <line-to x='0.2' y='-8.5'/>
                <line-to x='0.2' y='-2.9'/>
            </path>
        </layer>
    </signature>

Ile tych sygnatur jest to dodania?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-01-2011, 09:11
Post: #22
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Byłoby ich około 6 tj. kościół, szpital, supermarket, restauracja (bar), szkoła, hotel. W załaczniku umieścilam takie przykladowe z tym ze nie wiem czy moga to byc takie bardziej graficzne symbole czy bardzo uproszczone....


Załączone pliki Miniatury
       

.bmp  church-64.bmp (Rozmiar: 12.05 KB / Pobrań: 8)
.bmp  hospital-64.bmp (Rozmiar: 12.05 KB / Pobrań: 6)
.bmp  restaurant-64.bmp (Rozmiar: 12.05 KB / Pobrań: 8)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-01-2011, 10:50
Post: #23
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Zobaczę co da się zrobić Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-01-2011, 11:01
Post: #24
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Bylabym bardzo wdzieczna zreszta i tak jestem za dotychczasowa pomoc!!Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-02-2011, 18:27
Post: #25
RE: umieszczenie mapy na serwerze
(09-01-2011 10:50)piotr napisał(a):  Zobaczę co da się zrobić Smile

Witam serdecznie,
Czy udało się coś zaradzić z tymi symbolami?
Pozdrawiam,
Bożena
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-03-2011, 18:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2011 23:02 przez bozena.)
Post: #26
RE: umieszczenie mapy na serwerze
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-05-2011, 08:50
Post: #27
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Na skończenie tej funkcjonalności potrzeba jest okołu dwóch dni... Być może się uda je znaleźć ale trudno cokolwiek obiecać.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-27-2013, 20:16
Post: #28
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Witam serdecznie,
bardzo proszę o pomoc, wydaje mi się, że postępuje zgodnie z instrukcją a jednak nie potrafię załadować mapy na ftp. Po skopiowaniu plików z folderu serwer, wyeksportowaniu projektu, wpisując ściężkę dostępu wyskakuje mi jedynie ikonka obracająca się oznaczająca ładowanie strony. Niestety nic się nie ładuje. Gdzie popełniam błąd?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-28-2013, 07:18
Post: #29
RE: umieszczenie mapy na serwerze
(08-27-2013 20:16)jarciu1410 napisał(a):  Witam serdecznie,
bardzo proszę o pomoc, wydaje mi się, że postępuje zgodnie z instrukcją a jednak nie potrafię załadować mapy na ftp. Po skopiowaniu plików z folderu serwer, wyeksportowaniu projektu, wpisując ściężkę dostępu wyskakuje mi jedynie ikonka obracająca się oznaczająca ładowanie strony. Niestety nic się nie ładuje. Gdzie popełniam błąd?

Załóżmy,że pliki serwera (całą zawartość katalogu c:\program files\cgis\geoxa mapserver\server\) zostały wgrane do katalogu gm na serwerze, natomiast projekt nazywa się moj_projekt. Cały katalog wygenerowanego projektu przesyłamy za pomocą ftp do katalogu /gm/projects

będziemy więc mieli następująca ścieżkę:
/gm/projects/moj_projekt/config.xml
/gm/projects/moj_projekt/images.dat
ect

należy pamiętać aby nadać uprawnienia 777 do katalogu moj_projekt (można to zrobić klientem ftp).

projekt w przeglądarce należy wtedy wywołać następująco:
http://adres_servera/sciezka/gm/?project_id=moj_projekt
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-28-2013, 08:08
Post: #30
RE: umieszczenie mapy na serwerze
Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłęm wszystko krok po kroku, wpisując nawet takie same nazwy, problem nadal istnieje. A może wina leży po stronie serwera?Może coś jest niezainstalowane? Z góry dziękuję za pomoc
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości