CGIS Forum
Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - Wersja do druku

+- CGIS Forum (http://forum.cgis.pl)
+-- Dział: Geoxa PL (/Forum-Geoxa-PL)
+--- Dział: Geoxa Viewer (/Forum-Geoxa-Viewer)
+--- Wątek: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków (/Thread-Geoxa-jaki-adres-serwera-WMS-Krak%C3%B3w)

Strony: 1 2


Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - orzelg - 03-09-2012 08:11

Witam
UM Krakowa uruchomił Miejski System Informacji Przestrzennej, podobny do Geoportalu
http://msip2.um.krakow.pl/portal_ogolny/

Jak można odczytać adres serwera map WMS?
W Geoxie nie ma jeszcze zdefiniowanego źródła z tego portalu


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - piotr - 03-10-2012 09:10

Adres WMS to:
http://msip2.um.krakow.pl/PADM_EGIB_KOMUN/Request.aspx

Jednakże ten serwer nie współpracuje poprawnie z Geoxa - zbadamy sprawę ale prawdopodobnie jest to celowe działanie.


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - Ruralista - 05-05-2012 14:18

Inny gisowy viewer daje sobie jakoś radę ze specyfikacją tego WMS-a (zrzut w załączniku).

Możliwe,iż problemy sprawia jedna ze współrzędnych, która jest na części obszaru ujemna.

Niektóre dane dla Krakowa działają na WMS też pod tym adresem:
http://mapakrakow.pl/cgi-bin/tilecache.cgi


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - piotr - 05-07-2012 07:45

(05-05-2012 14:18)Ruralista napisał(a):  Inny gisowy viewer daje sobie jakoś radę ze specyfikacją tego WMS-a (zrzut w załączniku).

Tak wiemy, że inne programy potrafią obsłużyć ten serwer i problem jest po stronie Geoxy.

Cytat:Możliwe,iż problemy sprawia jedna ze współrzędnych, która jest na części obszaru ujemna.

Problemem jest sposób zapisania granic zasięgu danych jakie udostępnia ten serwer. Geoxa "nie założyła" pewnego sposobu odpowiedzi przez serwer i nie umie poprawnie zinterpretować informacji jakie zwraca serwer - poprawka czeka w kolejce.

Cytat:Niektóre dane dla Krakowa działają na WMS też pod tym adresem:
http://mapakrakow.pl/cgi-bin/tilecache.cgi

Ten adres jest raczej TMS/WMS-C, którego Geoxa jeszcze nie umie obsłużyć - to jednak tylko kwestia czasu...


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - orzelg - 02-26-2015 14:11

Coś się może zmieniło w kwestii Krakowa?
http://krakow.pl/plan

Mapy z uzbrojeniem ładnie się prezentują na stronie
Da się szersze zakresy ściągnąć?


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - cgis - 02-26-2015 14:53

(02-26-2015 14:11)orzelg napisał(a):  Coś się może zmieniło w kwestii Krakowa?
http://krakow.pl/plan

Mapy z uzbrojeniem ładnie się prezentują na stronie
Da się szersze zakresy ściągnąć?

Niestety nie, jest jednak szansa, że pojawi się wsparcie dla technologi używanej przez w/w portal.


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - fadocars - 01-06-2017 15:51

Ponoć po nowym roku mają udostępnić, może coś na dniach się wydarzy


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - mateuszboy - 08-06-2017 19:25

Jak dla mnie super pomysł. Czekam tylko niecierpliwie na tą aktualizację. Mam nadzieję że pojawi się szybko.


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - 99sk - 10-16-2017 10:46

Znakomity pomysł, również czekam Smile


RE: Geoxa - jaki adres serwera WMS Kraków - Itzhak - 10-17-2017 10:35

To prawda, super pomysł
___
Wynajem laptopów